Agrár és élelmiszergazdaság

Madarasi Pálinka

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Madarasi Pálinka Kóstolóház Madaras, Szent István u. 5.
Madaras Pálinkaház, Madaras, Szent István u 105.

Szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
agrár- és élelmiszergazdaság

Madarason és környékén az emberek mezőgazdaságból éltek, a mindennapokhoz hozzátartozott a pálinka fogyasztása is. Balla Péter madarasi gazdálkodó 1943-ban megépítette pálinkafőzdéjét, melynek vezetője 1960-tól 1989-ig idősebb Lakatos Márton volt. 1989-ben megvásárolta az üzemet és magánvállalkozóként folytatta tevékenységét. 1997-ben fia, ifj. Lakatos Márton tulajdonába került a főzde. Kezdetben a cég kizárólag bérfőzéssel foglalkozott. 2008 májusában fordulat következett a pálinkafőzde életébe, kereskedelmi pálinka előállítással bővítette a tevékenységét. A pálinkafőzde ,,Madarasi Pálinka" márkanévvel értékesíti termékeit. Az első kereskedelmi pálinkáit 2008 szeptemberében zárta palackba. A Dél-alföldön termesztett gyümölcsökből készülő pálinkák íze, illata, zamata a táj éghajlati adottságainak köszönhetően különleges élvezeti értéket nyújt fogyasztója számára. A Madarasi Pálinkák kiváló minőségét a hibátlan alapanyag, a jó technika, a szakmai tudás és a több évtizedes éves tapasztalat biztosítja.

 

Elismerések:

 • 2003-ban a Gyulai Nemzetközi Pálinkaversenyen a bodzapálinka a szakmai zsűritől a legmagasabb pontszámot kapta, amit különdíjjal jutalmaztak.
 • 2008-ban a 9. Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen a legeredményesebb bérfőző címet nyerte el, ezen kívül a Gyümölcspálinka főzők Országos Szövetségének különdíját is megnyerte
 • 2009-ben a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Szövetségének különdíját kapta.
 • 2010-ben a XVIII. Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen elnyerte a "Legeredményesebb Magyar Bérfőzető Magánszemély "címet, a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületének Országos Szövetségétől különdíjat kapott, és övé lett "Magyarország legjobb bérfőzetett pálinkája" cím is.
 • 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban és 2014-ben a főzde barackpálinkáját a Dél-alföldi Régió legjobb barackpálinkájává választották.
 • 2015-ben és 2016-ban barackpálinkája lett Bács-Kiskun megye legjobb gyümölcspálinkája.
 • 2016-ban elnyerte barackpálinkánk Kecskemét Város Pálinkája kitüntető címet.
 • 2016-ban Madarasi Körtepálinka lett a Magyar Pálinka Lovagrend zászlóspálinkája.
 • A Madarasi Pálinkafőzde meggypálinkája és barackpálinkája 2010 decemberétől viseli a Kiváló Magyar Élelmiszer megkülönböztető árujelzést. 2013-ban újabb két termék, a birspálinka és szőlőpálinka kapott Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. 2015-ben az OMÉK-on szilvapálinkája és Irsai szőlőpálinkája kapott Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyhasználati jogot.
 • A Madarasi Pálinkaház- az országban egyedüliként- 6 pálinkája 2013 áprilisától elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyhasználati jogát. A hat termék, ami viseli az árujelzést: szilvapálinka, szőlőpálinka, birspálinka, barackpálinka, körtepálinka és meggypálinka. 
 • 2014-től évenként megjelenik a Pálinkakiválóságok könyve a VM gondozásában. Eddig megjelent könyvekben mindig szerepeltek a pálinkaház termékei.
 • Az elmúlt 4 év országos eredményei: 17 bronz, 16 ezüst, 13 arany, és 3 champion díj.
 • 2016-ban a Madarasi Körtepálinka lett Magyarország legjobb körtepálinkája.